Zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Stosowanie octu jabłkowego w celach leczniczych jest popularne już od lat 60. XX wieku. Jego zastosowanie okazuje się bardzo szerokie. Działa profilaktycznie i leczniczo w przypadku przeziębienia, otyłości, reumatyzmu, chorób skórnych i wielu innych, nawet poważniejszych, dolegliwości. Niektórzy przygotowują ocet sami w domu. Jest on także łatwo dostępny w sklepach spożywczych. Używanie octu jabłkowego jest w ostatnim czasie popularne głównie z powodu jego właściwości wspomagających odchudzanie. Jeśli chcemy poprawić trawienie, ok. pół godziny przed posiłkami wypijmy szklankę wody z dodatkiem 2-3 łyżeczek octu. Innym sposobem jest picie podobnego roztworu po posiłku, wtedy zmieniamy nieco proporcje i używamy wody gazowanej, na 1/4 szklanki wody wlewamy dużą łyżkę octu. Ocet jabłkowy, stosowany zewnętrznie, łagodzi bóle i skurcze mięśni. Należy w takim wypadku, na bolące miejsca, przykładać kompresy z roztworu wody i octu w proporcji 1:1. W przypadku oparzeń, aby uniknąć pojawienia się pęcherzy, oparzone miejsce polewamy czystym octem jabłkowym. Tak samo można postępować przy oparzeniach słonecznych. Dla poprawienia ogólnego samopoczucia należy codziennie spożywać ocet jabłkowy. Najlepiej po posiłku, pół szklanki wody z łyżeczką octu. Uzupełnimy w ten sposób naszą dietę m.in. w potas.