Zdrowotne właściwości lawendy lekarskiej

Lawenda lekarska jest dosyć powszechnie uprawianą rośliną na terenie Europy. Od stuleci znane są jej właściwości lecznicze. Dzisiaj łatwo można ją zdobyć na całym świecie, a pochodzi z terenów Morze Śródziemnego. Ziele lawendy charakteryzuje się pięknym zapachem, w smaku jest natomiast gorzkie i piekące. Z kwiatostanów, które są ścinane około półtora tygodnia po rozwinięciu się pierwszych kwiatów, produkuje się olejek lawendowy. Główny składnik lawendy do olejek eteryczny, który posiadać może aż 60% octanu linalolu. Same kwiaty posiadają właściwości bakteriobójcze, antyseptyczne, znieczulające i antyreumatyczne. Hamują także rozwój flory bakteryjnej, mogą działać moczopędnie i napotnie, świetnie więc nadają się na kuracje oczyszczające. Przeciwdziałają wzdęciom i bólom brzucha, wynikającym z nagromadzenia gazów. Poprawiają trawienie, bo sprzyjają wydzielaniu doków trawiennych, a także wzmagają ruchy perystaltyczne jelit. Kwiaty lawendy dobrze działają na serce, uspokajają jego akcję i podnoszą odporność. Jeśli chcemy uzyskać silniejsze efekty, należy wtedy, zamiast kwiatów, stosować olejek lawendowy. Podany doustnie zadziała silnie na układ pokarmowy, nie jest w całości absorbowany przez organizm, jest wydalany z moczem, a częściowo wydychany wraz z powietrzem z płuc. Przed jego użyciem, warto zapytać o poradę lekarza.