Zdrowotne właściwości lawendy lekarskiej

Zdrowotne właściwości lawendy lekarskiej

Lawenda lekarska jest dosyć powszechnie uprawianą rośliną na terenie Europy. Od stuleci znane są jej właściwości lecznicze. Dzisiaj łatwo można ją zdobyć na całym świecie, a pochodzi z terenów Morze Śródziemnego. Ziele lawendy charakteryzuje się pięknym zapachem, w smaku jest natomiast gorzkie i piekące. Z kwiatostanów, które są ścinane około półtora tygodnia po rozwinięciu się pierwszych kwiatów, produkuje się olejek lawendowy. Główny składnik lawendy do olejek eteryczny, który posiadać może aż 60% octanu linalolu. Same kwiaty posiadają właściwości bakteriobójcze, antyseptyczne, znieczulające i antyreumatyczne. Hamują także rozwój flory bakteryjnej, mogą działać moczopędnie i napotnie, świetnie więc nadają się na kuracje oczyszczające. Przeciwdziałają wzdęciom i bólom brzucha, wynikającym z nagromadzenia gazów. Poprawiają trawienie, bo sprzyjają wydzielaniu doków trawiennych, a także wzmagają ruchy perystaltyczne jelit. Kwiaty lawendy dobrze działają na serce, uspokajają jego akcję i podnoszą odporność. Jeśli chcemy uzyskać silniejsze efekty, należy wtedy, zamiast kwiatów, stosować olejek lawendowy. Podany doustnie zadziała silnie na układ pokarmowy, nie jest w całości absorbowany przez organizm, jest wydalany z moczem, a częściowo wydychany wraz z powietrzem z płuc. Przed jego użyciem, warto zapytać o poradę lekarza.