O tłuszczach trans

Coraz więcej słyszy się o tłuszczach trans. Bardzo często zjadamy je nie mając nawet o tym pojęcia. Obecne są one bowiem w bardzo wielu różnorodnych produktach. Na podkreślenie zasługuje fakt, że są one niezwykle szkodliwe dla naszego organizmu. Tłuszcze trans to tłuszcze roślinne, które zostały poddane procesowi utwardzenia. Utwardzenie to polega na dodaniu do tłuszczy wodoru oraz zastosowaniu na nie bardzo wysokiej temperatury. Niestety nie da się tłuszczów trans nie jeść wcale, ale można znacznie ograniczyć ich spożycie. Najwięcej tłuszczy trans uda nam się zjeść sięgają po słodycze i wyroby cukiernicze. I nie chodzi tutaj tylko i wyłącznie o te produkty, które kupimy w sklepie czy cukierni. Piekąc nawet ciasto w domu zazwyczaj dodajemy do niego tłuszcz, który jest właśnie źródłem tłuszczy trans. Tłuszcze trans znacząco podwyższają poziom tak zwanego złego cholesterolu. To także ich zasługą jest podniesienie poziomu trójglicerydów. Efektem ich działania jest także zmniejszenie się poziomu tak zwanego dobrego cholesterolu. W konsekwencji zjadanie dużych ilości tłuszczy trans prowadzi do zmian miażdżycowych, które prowadzić mogą do zawału mięśnia sercowego. Ich działanie polega także na wzroście poziomu glukozy we krwi, co w konsekwencji może prowadzić do rozwoju cukrzycy w tak zwanym typie II.