O substancjach małoresztkowych

O substancjach małoresztkowych

Coraz częściej w naszej diecie królują produkty niezdrowe i wysoko przetworzone. Dlatego nasza dieta jest coraz bardziej uboga w substancje małoresztkowe. Taką małoresztkową substancją jest między innymi błonnik. Dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi od 20 do 40 g. Jednak spożywając wysoko przetworzoną żywność dostarczmy sobie zaledwie 15 g błonnika. Zbyt mała ilość błonnika w pożywieniu prowadzi do zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Małe ilości błonnika mogą skutkować także wysokim poziomem trójglicerydów. Efektem zbyt małej ilości błonnika w diecie jest nadwaga, ale małe ilości błonnika mogą wywołać także cukrzycę. W ostatnim okresie na naszym rynku pojawiły się jogurty, sery, desery mleczne i napoje, które zawierają inulinę. Inulina to rozpuszczalny błonnik, dlatego warto sięgać po produkty ją zawierające. Inulina wspomoże pracę naszego układu pokarmowego. Inulina wywiera także bardzo korzystny wpływ na jelito grube, chroniąc je przed chorobami, w tym przed rakiem. Inulina powoduje również rozwój korzystnej flory bakteryjnej, ogranicza populację drożdżaków i bakterii gnilnych. Inulina obniża także kaloryczność spożywanych przez nas potraw oraz je zagęszcza. Decydując się na jedzenie produktów z dodatkiem inuliny, należy pamiętać o nie przekraczaniu dziennej dawki, która wynosi 10 g.