O alergii krzyżowej
Wiele osób jest uczulonych na owoce cytrusowe, mleko czy czekoladę. Coraz więcej jest jednak osób, które uczulone są na owoce i warzywa. Uczulenie na warzywa i owoce pojawia się najczęściej u osób dorosłych, zwłaszcza u osób, które w ciągu minionych latach były uczulone na pyłki roślin lub lateks zawarty w prezerwatywach i jednorazowych rękawiczkach. W takim przypadku mówimy o alergii krzyżowej. Osoby, u których została stwierdzona alergia na pyłki brzozy, olchy i leszczyny, muszą uważać podczas spożywania selera, marchwi czy pomidorów. U osób tych reakcję alergiczną może również wywołać zjedzenie śliwek, gruszek, wiśni, czereśni, a nawet jabłek. Osoby uczulone na pyłki traw mogą być uczulone nie tylko na wymienione wyżej owoce i warzywa, ale także na soję, kukurydzę, ryż i egzotyczne owoce takie jak melony i kiwi. U osób z alergią na lateks dodatkowo uczulają owoce egzotyczne takie jak banany, ananasy czy awokado, ale też orzechy, głównie orzeszki ziemne. W przypadku alergii pokarmowej musimy oczywiście wyeliminować uczulające nas owoce i warzywa ze swojej diety. Okazuje się jednak, że wiele osób, u których wystąpiła reakcja alergiczna po spożyciu owoców lub warzyw, mogą je bezpiecznie spożywać po ugotowaniu. Oprócz uczulenia na owoce i warzywa możemy być uczuleni także na jajka oraz mleko.