Krzem pierwiastkiem koniecznym dla zachowania zdrowia

Krzem to najbardziej pospolity pierwiastek występujący w przyrodzie. Stanowi on 25% wagowego składu skorupy kuli ziemskiej. Co prawda, nie występuje w stanie czystym, ale najbardziej rozpowszechniony jego związek to zwykła krzemionka. W ostatnich latach, nowe badania wykazały różne właściwości krzemu, który odgrywa ogromną rolę w życiu mineralnym zwierząt, roślin, a także ludzi. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na krzem mogą zaspokoić warzywa, owoce, chleb razowy, płatki owsiane, mięso, otręby pszenne i wszystkie produkty roślinne bogate w celulozę. Zaleca się go pacjentom z problemem zwapnionych tętnic. Najbogatsze źródła krzemu to skrzyp. Można go stosować profilaktycznie, w celu zapobiegania chorobom neurologicznym, schorzeniom kobiecym i chorobom wieku starczego. Jest pomocny także przy leczeniu następujących dolegliwości: łupież, ogólne i przewlekłe osłabienie, opóźnienie wzrostu u dzieci, nowotwory, odleżyny, nadciśnienie, różne schorzenia skórne, choroby dziąseł. Krzem odgrywa zasadniczą rolę w leczeniu miażdżycy, a pomocniczą w leczeniu cukrzycy. Nadaje się do leczenie dolegliwości zewnętrznych, a także ujędrnienia skóry. Krzem jest także bardzo ważnym pierwiastkiem w świecie roślin, jego niedobory powodują więdnięcie liści i prowadzi do zahamowania ich wzrostu. Tak samo, niedobór krzemu może powodować wiele chorób u człowieka.