Jak się odżywiać

Na stan naszego zdrowia ma między innymi wpływ to, co jemy. Wraz z pożywieniem dostarczamy bowiem naszemu organizmowi wiele cennych i niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania składników. Po jakie produkty spożywcze warto więc sięgać aby zapewnić sobie doskonałe samopoczucie oraz zdrowy wygląd? Z pewnością w naszej diecie nie powinno zabraknąć fasoli. Zawiera ona bowiem takie cenne składniki jak błonnik, witaminę B9, żelazo, tryptofan oraz witaminę B1. Warzywo to jest idealne jeśli zależy nam na tym aby obniżyć ryzyko miażdżycy. Zawarte w fasoli substancje obniżają bowiem poziom homocysteiny. To właśnie ta tajemniczo brzmiąca substancja sprawia, że zwiększa się ryzyko powstania miażdżycy. Jest to także świetne warzywo wtedy, kiedy przed nami znajduje się ogromny wysiłek intelektualny. Jedzenie fasoli sprzyja bowiem poprawie pamięci. Dostarcza także do naszego mózgu dużo energii. Fasolę można z powodzeniem jeść co drugi dzień. Na szczęście jest jej tyle odmian, że z pewnością szybko nam się nie znudzi. Codziennie z kolei warto sięgać po nasze polskie jabłka. Najlepiej jest zjadać je ze skórką. To bowiem właśnie w niej znajduje się najwięcej pokarmowego błonnika. Jabłka oprócz tego, że usprawniają pracę naszego przewodu pokarmowego pozytywnie wpływają na pracę naszych komórek nerwowych.