Jak obniżyć cholesterol

Ostatnio coraz więcej słyszy się o cholesterolu i jego ogromnym wpływie na rozwój chorób naczyniowych. Zbyt wysoki poziom cholesterolu z pewnością nie służy naszemu zdrowiu. Jeśli jednak zdecydujemy się na wprowadzenie kilku zmian w sposobie odżywiania poziom cholesterolu się obniży a my nie będziemy zmuszeni do sięgania po lekarstwa. Przede wszystkim powinniśmy zrezygnować z masła. Najlepiej zamiast niego używać do smarowania pieczywa margaryny, która nie zawiera w sobie cholesterolu. Z jadłospisu powinny zniknąć także takie produkty jak frytki oraz panierowane kotlety. Znajdują się w nich bowiem bardzo szkodliwe i dość szybko podnoszące poziom cholesterolu izomery trans. Tym, co powinno zagościć w naszej diecie na stałe jest z kolei błonnik. To właśnie ta magiczna substancja sprawia, że z jelit znika nadmiar tłuszczu oraz wszystkie toksyczne produkty przemiany materii. Co jeść aby dostarczyć naszemu organizmowi błonnika? Przede wszystkim warto sięgać po zielone warzywa. Niezastąpionym źródłem jest między innymi brukselka. Warto sięgać także po otręby pszenne. Aby dostarczyć sobie błonnika więcej warto sięgać po specjalny błonnik w proszku, który bez trudu kupimy w każdej aptece. W diecie osoby borykającej się z wysokim poziomem cholesterolu powinien na stałe zagościć także czosnek.