Jabłkowy przepis na zdrowie

Jabłkowy przepis na zdrowie

Chociaż jabłko uchodzi za bardzo pospolity owoc, trzeba przyznać, że jego właściwości zdrowotne są niezwykle cenne. Owoce te spokrewnione są z czereśniami, gruszkami, malinami, truskawkami czy głogiem. Tylko winogrona wyprzedzają jabłko w światowej produkcji owoców. Jabłka swoje właściwości zdrowotne zawdzięczają głównie temu, że zawierają wiele potasu i innych pierwiastków, a ponadto pektyny, witaminy, kwasy organiczne. Są także świetnym źródłem błonnika. Jabłka wzmacniają układ nerwowy i mięśniowy. Działają moczopędnie, przeciwreumatycznie. Zaleca się ich spożywanie osobom o podwyższonym cholesterolu. Poza tym pobudzają pracę wątroby, oczyszczają krew, przyspieszają trawienie i chronią przewód pokarmowy. Pektyny zawarte w jabłkach m.in. regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Mają także znaczenie dla urody, ujędrniają skórę i wygładzają cerę. Warto zjadać jabłko wraz ze skórką, zawarte w niej wapń i krzem dobrze wpływają na stan włosów i paznokci. Jedzenie jabłek jest pomocne w leczeniu wielu schorzeń. Wymieńmy chociażby niektóre: miażdżyca, opryszczka, zaparcia, infekcje jelitowe. Regularne spożywanie tych owoców może także zaradzić kłopotom z bezsennością, anemią. Podczas choroby zmniejszą gorączkę i przyspieszą rekonwalescencję po przebytych chorobach.