Herbata zamiast kawy?
Picie yerba mate to dla wielu osób niemalże ceremonia. Do przygotowania tradycyjnego napoju potrzebny jest bowiem odpowiedni sprzęt. Suszone liście paragwajskiej herbaty wsypuje się do naczynka zwanego mate, a przygotowany wywar pije się za pomocą rurki zwanej bombilla. Naczynie pierwotnie było wykonywane z tykwy, ale dzisiaj można spotkać różnorodne materiały. Do samej herbaty również dodaje się owoce lub zioła, aby urozmaicić smak yerba mate. Osobą, która propaguje w naszym kraju picie yerba mate, jest Wojciech Cejrowski. Zafascynowany kulturą Ameryki Południowej podróżnik jest fanem paragwajskiej herbaty. Warto mieć ją w kuchni, ponieważ suszone liście posiadają właściwości zdrowotne. Ich zaletą jest podnoszenie odporności, a także dodawanie energii bez obecności kofeiny. Niektórzy twierdzą, że w liściach mate znajduje się tajemnicza mateina, która pobudza, ale nie szkodzi układowi pokarmowemu i nie przeszkadza w zasypianiu. Yerba mate pobudza trawienie, przez co polecana jest osobom dbającym o linię i planującym zrzucić zbędne kilogramy. W paragwajskiej herbacie wykryto potas, magnez wapń oraz fosfor. Jest więc ona nie tylko smaczna, ale też korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Pomaga regulować ciśnienie, pracę serca, a także poprawia samopoczucie i dodaje wigoru.