Domowe syropy wzmacniające

Domowe syropy wzmacniające

Kilkuletnim dzieciom warto podawać domowe syropy wzmacniające. Syropy te szczególnie warto podać po przebytych chorobach czy infekcjach, kiedy układ odpornościowy dziecka jest osłabiony. Wprawdzie smak tych syropów jest zazwyczaj niezbyt smaczny, jednak możemy go poprawić dodając do nich większą ilość miodu lub sok z malin. Takie wzmacniające syropy możemy przygotować z tartego chrzanu, buraków ćwikłowych lub z czarnej rzepy. Syrop z buraków ćwikłowych zalecany jest w przypadku nawracających u dziecka infekcji, które mogą spowodować niedobór żelaza w organizmie. Niedobór żelaza może prowadzić do anemii, a buraki ćwikłowe są nie tylko bardzo dobrym źródłem żelaza, ale także kwasu foliowego. Wzmacniający syrop z buraków przygotujemy z 3 buraków i 4 łyżek brązowego cukru. Umyte buraki należy zetrzeć na tarce, dodać cukier i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Po 24 godzinach przecedzamy sok i przelewamy go do butelki. Syrop podajemy dziecku przez 4 tygodnie, dwa razy dziennie po łyżeczce. Do przygotowania syropu z chrzanu należy przygotować 4 łyżki świeżo utartego korzenia chrzanu. Utarty chrzan wkładamy do słoja z ciemnego szkła, zalewamy szklanką letniej wody. Chrzan wstawiamy na godzinę do lodówki, następnie przecedzamy i łączymy z miodem. Syrop podajemy tak samo, jak syrop z buraków.