Dieta wątrobowa – zdrowa dla każdego

Dieta wątrobowa – zdrowa dla każdego

Coraz więcej ludzi w krajach rozwiniętych cywilizacyjnie ma problemy z układem trawiennym, w tym z właściwą pracą wątroby. Jest to organ bardzo ważny, bowiem odpowiada za przeróbkę wszystkiego tego, co jemy i pijemy, na poszczególne składniki dla naszego organizmu niezbędne – bez prawidłowej pracy wątroby nie sposób jest myśleć o szansach na dobre zdrowie. Wątroba to bardzo skomplikowana fabryka chemiczna, może służyć nam bardzo dobrze przez całe lata, jednak należy odpowiednio o nią dbać. Wątroba nie lubi najbardziej dwóch rzeczy – leków i alkoholu, dlatego też trzeba racjonalnie gospodarować tymi czynnikami. Ważne jest też racjonalne żywienie, a wiec unikanie rzeczy, których wątroba nie lubi, jak też spożywanie posiłków w miarę regularnie i w odpowiednich proporcjach – nie ma nic gorszego dla wątroby niż taki model żywienia, że w ciągu dnia jemy prawie nic, najadamy się za to bardzo mocno przed spaniem. Dieta wątrobowa to w zasadzie powinno być ABC zdrowego żywienia każdego dnia, a więc unikanie potraw tłustych, smażonych, zawierających duże ilości cholesterolu i wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Wątroba nie lubi też takich pokarmów jak groch czy fasola, jeśli spożywamy tego w nadmiarze. Mięso zamiast smażyć lepiej podawać ugotowane, czy to w wodzie, czy też na parze. Najlepiej jest spożywać przy diecie wątrobowej około 5-6 posiłków dziennie, podzielonych na równe porcje – śniadanie może być jednak bardziej obfite.