Czy czekolada jest zdrowa

Wielu osobom jedzenie czekolady kojarzy się z niezdrowym trybem życia. Niekoniecznie musi tak być. Wiele zależy od tego ile i jakiej czekolady jemy. Najzdrowszym jej składnikiem jest kakao. Z pewnością więc należy unikać czekolad białych, składają się one głównie z niezdrowego tłuszczu i nie zawierają właściwie żadnych witamin i wartościowych pierwiastków. W przeciwieństwie do czekolady białej, gorzka jest bardzo wskazana. Oczywiście w ograniczonych ilościach. Przy wyborze smakołyku zwracajmy uwagę na to jaką posiada zawartość kakao, zwykłe mleczne mają zazwyczaj ok. 30-40%, nie jest to zbyt dużo. Kupujmy takie, których skład to co najmniej 60% kakao, a najlepiej ok. 80%. Nie każdemu takie czekolady smakują, ale można się do nich przyzwyczaić. Właściwości kakao są bardzo warte uwagi z wielu względów. Kakao jest bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu, cynku i in. Powszechnie znany jest fakt, że kakao świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie. Dlatego zaleca się spożywanie gorzkiej czekolady osobom wyczerpanym fizycznie i psychicznie, pogrążonym w depresji albo po prostu o obniżonym nastroju. Świetnie sprawdzi się w okresie zimowym, kiedy nieraz brakuje nam energii i motywacji do działania. Czekolada jest także słynnym afrodyzjakiem.