Co jeść żeby chronić się przed rakiem

Jak się okazuje, to co codziennie zjadamy może mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie. Dzieje się tak głównie dzięki zawartym w niektórych produktach hormonom. Jeśli chodzi o zachorowanie na nowotwór, to pewne spożywane przez nas rzeczy mogą uruchomić hormony, które pomogą zwalczać komórki rakowe. Inne z kolei aktywizują te, związane z rozwijającą się chorobą i mogą nawet przyśpieszyć ten proces. Napoje, które wpływają na poziom hormonów to wszystkie alkohole. Przyczyniają się niestety do zwiększenia liczby chorujących na raka, zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet. Według pewnych badań, aż 15% przypadków raka piersi jest spowodowane spożywaniem alkoholu. Podnosi on poziom tak samo testosteronu jak i estrogenów. Nie oznacza to może, że należałoby całkowicie zrezygnować ze spożywania napojów wyskokowych, ale warto równoważyć to przez jedzenie większej ilości warzyw liściastych i produktów z pełnego ziarna. Ogólnie warzywa działają zapobiegająco na wiele chorób, w tym raka. Szczególnie cenne w tym względzie są brokuły, kalafior, kapusta. Nie powinno ich brakować w naszym codziennym jadłospisie. Poza tym, warto zacząć pić zieloną herbatę, która posiada pewien flawonoid zapobiegający nowotworom. Oprócz warzyw, jedzmy także świeże owoce (świetnie sprawdzą się np. wiśnie), soję, ryby, np. łososia i regularnie pijmy mleko.