Błonnikowy zawrót głowy

Błonnikowy zawrót głowy

Tak ostatnio popularne słowo, zdobiące prawie każde opakowanie ze zdrową żywnością warto najpierw rozszyfrować. Zdrowy tryb życia oraz odpowiednia dieta kojarzy się właśnie z tym składnikiem pokarmowym. Dlaczego jednak jest on aż tak ważny? Skąd pochodzi i jak wpływa na nasz układ trawienny? Błonnik to element budulcowy roślin, nie wchłanialny i nietrawiony przez organizm człowieka. Można więc zadać pytanie – w jakim celu dostarcza się go w takich ilościach? Jest swojego rodzaju naturalnym środkiem przeczyszczającym jelita człowieka oraz innych ssaków, a także regulującym wszelkie procesy zachodzące w układzie pokarmowym. Dzięki błonnikowi treść pokarmowa zachowuje się prawidłowo, pozostawia odpowiednią ilość składników odżywczych, a trująca, zawierająca toksyny część zjedzonych produktów zostaje usunięta wraz z kałem wzbogaconym wodą wchłoniętą w jelitach. Zaparcie to poważny problem osób prowadzących siedzący tryb życia, pracujących w biurze, czy posiadających syndrom „leniwego jelita”. Błonnik może być doraźnym rozwiązaniem, jednak należy pamiętać o kilku zasadach w jego stosowaniu. Przede wszystkim – nie należy przesadzać. Zbyt duża ilość tej substancji powoduje rozregulowanie systemu trawiennego, ogranicza wchłanianie substancji odżywczych (także leków), a także podrażniać żołądek i – paradoksalnie – powodować zaparcia, czy wzdęcia.