Arganowa pielęgnacja ciała i duszy

Olejek arganowy to ostatni krzyk mody naturalnej kosmetyki leczniczej, a także dietetyki. Jest to jeden z najdroższych olejów wytwarzanych na świecie. Ten najprawdziwszy i najszlachetniejszy produkowany jest w Maroko z owoców arganowca. Jego długotrwała i pracochłonna receptura wpływa na wysoką cenę. Oryginalny, stuprocentowy olejek arganowy może być używany zarówno do kosmetyki włosów, twarzy, a także do celów kulinarny. Należy zauważyć, że malutka kropla olejku pomoże bardzo wysuszonej skórze lub zniszczonym włosom, a także łamliwym paznokciom. Arganowiec dzięki unikalnej kompozycji kwasów tłuszczowych hamuje procesy starzenia, redukuje zmarszczki, nawilża i wygładza skórę, a włosom dodaje siły i blasku. Olej używany w kuchni jest zdrowym dodatkiem do potraw ze względu na obniżanie tzw. złego cholesterolu. Idealnie sprawdza się jako dodatek do sałatek lub dań warzywnych, niskoprzetworzonych. Należy pamiętać, że duże ilości jakiegokolwiek smażonego oleju nie służą naszemu zdrowiu, wymagany jest umiar i stosowanie go jako akcent, a nie podstawa żywienia. Olejek jest narazie ciężko dostępny w powszechnie dostępnych sieciach sklepów spożywczych. Warto szukać go w sklepach z eko- i zdrową żywnością w większych miastach oraz w sprzedaży internetowej, która oferuje nam różne inne ciekawe bioprodukty.